فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1394)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عوامل موثر بر توسعه مدیریت دانش در ستاد پشتیبانی ساحفاناجا
    lمهدی یکتائی صفحه 0

    دانش یکی از مهم ترین و با ارزش ترین سرمایه های هر سازمان بوده و مدیریت دانش مجموعه ای از فرآیندهاست که درصدد تغییر الگوهای دانش موجود و بهبود فرآیندهایی است که دانش سازمانی بر آن ها اثر می گذارد. بر این اساس، سازمان ها به دنبال شناسایی عوامل موثر بر توسعه مدیریت دانش می باشند؛ تا در مواقع لزوم از داده های موجود بهره برداری نمایند. بنابراین سازمان حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی باتوجه به ماموریت ذاتی خود نیازمند ایجاد یک محیط جدید است که در آن از نیروی انسانی و روابط منظم و سازنده حاکم بر اجزای داخلی بهره مند شود. هدف این پژوهش شناسایی عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای موثر بر توسعه مدیریت دانش می باشد.این پژوهش ازنظر نوع هدف، کاربردی بوده که به روش توصیفی- پیمایشی و به منظور بررسی عوامل موثر بر توسعه مدیریت دانش در ستاد پشتیبانی سازمان حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در سال 1392 انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق مدیران، فرماندهان و کارشناسان حوزه ستادی مستقر در ستاد پشتیبانی می باشند. حجم نمونه در این تحقیق ازطریق فرمول کوکران محاسبه که حدود 100 نفر به دست آمده و برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای با 102 سوال طرح که روایی و پایایی آن تایید شد و با استفاده از نرم افزار های SPSS وLESREL به منظور روشن شدن وضعیت تفاوت و اولویت گویه های مطرح شده در پرسشنامه، از آزمون های تحلیل عاملی رگرسیون، توکی و رتبه ای فریدمن استفاده شد. نتایج نشان می دهد بین عوامل ساختاری و زمینه ای برای توسعه مدیریت دانش در ستاد رابطه معناداری وجود دارد و میزان توجه به عوامل ساختاری و زمینه ای بیشتر بوده و به عوامل رفتاری کمتر توجه شده است. طبق بررسی های انجام شده، به منظور توسعه دانش در ستاد لازم است ضمن تقویت یادگیری سازمانی، توانمندسازی، نظام انگیزش، منابع انسانی، تعهد سازمانی و آموزش، به پیشنهادهای ارایه شده نیز توجه بیشتری شود

    کلیدواژگان: عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای، مدیریت دانش، توسعه مدیریت دانش
  • سعید حیدریان صفحات 17-39

    اهمیت، جایگاه و رسالت خطیر پلیس اطلاعات وامنیت عمومی ناجا برای حفاظت صیانت و بقای نظام میهن اسلامی بر کسی پوشیده نیست. اندیشمندان به این اجماع رسیده اند که باید به سمت خود کنترلی درونی که یکی از انواع بسیار مهم آن خود حفاظتی می باشد، روی آورد تا از این طریق با ایجاد و نهادینه نمودن فرهنگ خودحفاظتی در کارکنان، هر فرد، عامل کنترل کننده همه جانبه و نیرومندی در درون خود احساس کند به طوری که وی را دایم به سمت انجام صحیح کارها هدایت و از گرفتار شدن کارکنان در دام جاسوسی جلوگیری نماید. در این تحقیق اهمیت و ضرورت خود حفاظتی در پیشگیری از جاسوسی را بیان کردیم و هدف اصلی آن ارایه الگوی خودحفاظتی در پیشگیری از جاسوسی کارکنان پاواناجا بود و به سوالات تحقیق مبنی بر مولفه های بعداعتقادی وایمانی، مولفه های بعدشناختی ودانشی، مولفه های بعد عاطفی و اخلاقی خودحفاظتی کدامند؟و به چه میزان در پیشگیری از جاسوسی کارکنان پاواناجا تاثیردارد؟پاسخ داده شده و خودحفاظتی، پیشگیری و جاسوسی و مفاهیم مشابه تعریف و ابعاد و مولفه های اعتقادی وایمانی، شناختی و دانشی و عاطفی و اخلاقی به طور خلاصه بیان گردیده و به بررسی محیطی خودحفاظتی، پیشگیری وجاسوسی شیوه ها و موانع در پاوا پرداخته شده است. اعتبار و روایی پرسشنامه 95 دهم می باشد و تشریح پرسشنامه و روش تحقیق که توصیفی تبیینی بوده، آورده شده است و پرسشنامه در بعد، اعتقادی وایمانی با 3مولفه و15زیرمولفه، بعد شناختی ودانشی با4مولفه و14زیرمولفه، بعدعاطفی واخلاقی با 2مولفه و12زیرمولفه، که ابعاد با بله وخیر و مولفه ها از امتیاز 1تا5 به ترتیب خیلی کم تا خیلی زیاد بوده و نظریات 285 نفر جامعه آماری گردآوری شده است، پاسخ های رسیده به صورت آمارتوصیفی و تهیه جدول و نمودار است که درآن100درصد شرکت کنندگان به ابعاد مطرح شده پاسخ بله داده اند و مولفه و زیرمولفه ها که امتیاز 1تا5 را انتخاب و میانگین پایین ترین گزینه 4.28 و بالاترین میانگین را4.78 انتخاب که نشان دهنده تاثیر بسیار بالای ابعاد و مولفه های انتخاب شده می باشد. همچنین از طریق آزمونTمیانگین آمارتوصیفی وازطریق آزمون فریدمن میانگین رتبه مشخص و فرضیه تایید شده است.

    کلیدواژگان: خودحفاظتی، پیشگیری، جاسوسی، اعتقادی و ایمانی، شناختی و دانشی و عاطفی اخلاقی
  • وحید یادگاری، رضا طلایی، علیرضا هاشمی صفحات 41-66

    گزارش های راهبردی شرکت های بزرگ مخابراتی و اینترنتی جهان نشان می دهند که تا سال 2020 میلادی، 50 میلیارد دستگاه متصل به اینترنت وجود خواهد داشت و 15 میلیارد از کل این میزان را دستگاه های تلفن همراه و تبلت ها تشکیل می دهند که کاربرانشان را قادر می سازند تا به صورت آنلاین به فیلم ها و کلیپ های ویدیویی دسترسی داشته باشند. بخشی دیگر از این آمارها حاکی از آن است که تا پایان این دهه پهنای باند شبکه های تلفن همراه 90 درصد از جمعیت کل جهان را تحت پوشش قرار خواهد داد. پوشش اینترنتی و تشکیل جامعه مجازی هرکس را در هر زمان و هرجا زیر پوشش خواهد گرفت و محدودیتهای زمانی و جغرافیایی که بشر امروز با آن درگیر است را از بین خواهد برد و باعث تغییرات زیادی در حوزه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی، تجارت و امنیت به شکلی کاملا متفاوت با وضعیت فعلی جهان خواهد شد. جامعه مجازی در آغاز با عناصر ارتباطی اولیه شروع و پس از وب1 یا وب محتوا محور، که مصادیق آن رادیو، تلویزیون، اینترنت، پرینتر، ایمیل و موتورهای جستجو می باشد و مخاطب آن منفعل است؛ اکنون به مخاطب فعال وب2، یعنی وب ارتباط محور که شامل وب2.0، پادکست، وبلاگ، ویکی ، تجارت اجتماعی ،شبکه های اجتماعی و جامعه همراه و...رسیده است و در ادامه به وب 3 یا وب ادغام زمینه، وب4 یا وب اتصال اشیا و در نهایت تا سال 2020 به وب5 یا وب بسط افکار خواهد رسید؛ اما نسبت ما با این تغییر و تحولات در حوزه تکنولوژی، مخاطب و جامعه چیست؟ بدون شک، یکی از مباحث مورد توجه برای سازمان های امنیتی و انتظامی در این سیر دگردیسی، جهت دهی و تغییر شکلی و محتوایی جرایم سنتی به تکامل یافته(ترکیب مجازی و سنتی) و جرایم نوظهور(صرفا سایبری) و ظهور پدیده جرایم سایبری می باشد که در حال حاضر با رویکرد های اجتماعی، سیاسی، مالی، امنیتی و شبه امنیتی در حال گسترش می باشد. در این پژوهش ضمن بررسی وضعیت حال و آینده فضای مجازی، زمینه های آن در وقوع جرایم سایبری علیه کارکنان ناجا با رویکرد آینده پژوهی مورد واکاوی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: جامعه تکنولوژی، تکلونوژی اطلاعات، فضای سایبر، جرایم سایبری، پلیس، آینده پژوهی
  • محرم شاکر صفحات 67-107

    با توجه به اهمیت وظایف پلیس فتا که تلاش دارد قدرت پیگیری و بازدارندگی خود را در موضوع جرایم فضای سایبر به اجرا بگذارد، این پلیس به تبع توسعه و گسترش تحولات بسیار زیاد و پیچیده در زمینه فن آوری اطلاعات و ارتباطات نیازمند توسعه توام با سلامت، صیانت و صحت عمل می باشد. پلیس فتا باید بیش از پیش از توانایی های لازم در ایجاد امنیت خود برخوردار باشد، لیکن اتفاق می افتد که کارکنان فتا به دلیل دسترسی آسان به بانک های اطلاعاتی و سامانه های ضدامنیتی خواسته یا ناخواسته به سوی فضاهای مخرب سایبر گرایش پیدا کرده یا اینکه حفاظت صحیح و اصولی از نرم افزارها و داده ها، سخت افزارها و تجهیزات و اماکن رایانه ای پلیس فتا وجود نداشته باشد. بنابراین آنچه مسلم است این پلیس برای حفاظت و صیانت اصولی و همه جانبه در برابر تهدیداتی که متوجه ماموریت های آن می شود، نیازمند اتخاد تدابیر و تمهیدهای حفاظتی هدفمند می باشد. لذا این پژوهش با هدف بررسی نقش حفاظت اطلاعات در توسعه امنیت ماموریت های پلیس فتا صورت گرفته است. در این پژوهش تعداد چهار سوال در مورد حفاظت از (کاربران-نرم افزارها- سخت افزارها - اماکن) و همچنین تعداد چهار فرضیه در رابطه با سوالات فوق مطرح گردیده است. نوع تحقیق کاربردی و روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. گردآوری اطلاعات از روش اسنادی و توزیع پرسشنامه، با سوال های بسته پنج گزینه ای طیف لیکرت محقق شده است. جامعه آماری 100 نفر از کارکنان ساحفاناجا و پلیس فتا بوده و پس از بررسی مبانی نظری موضوع و تکمیل پرسشنامه و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمو ن های معتبرآماری (ضریب پیرسون) مشخص گردید نقش حفاظت اطلاعات در توسعه امنیت ماموریت های پلیس فتا از بین 5 گزینه خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم در حد خیلی زیاد بوده و با توجه به نتایج حاصل از آزمون کای اسکویور بالاترین رتبه را فرضیه اول (حفاظت از کاربران رایانه ای پلیس فتا) کسب نموده است. با نگرش به بررسی های انجام شده لازم است به منظور توسعه امنیت ماموریت های پلیس فتا، پیشنهادهای محقق در فصل پنجم (مانند: تدوین دستورالعمل های مناسب، تفکیک مشاغل رایانه ای، انتخاب افراد و بررسی صلاحیت امنیتی، اعمال نظارت های بهینه نرم افزاری و سخت افزاری، اقدام های حفاظتی در تهیه نرم افزار، رعایت ملاحظات حفاظتی در طراحی و تولید، تهیه و خرید، جابه جایی و توزیع، نصب و... سخت افزارها، استانداردسازی و ایجاد محدودیت در خصوص تردد به اماکن رایانه ای و...) مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حفاظت کاربران، حفاظت نرم افزار، حفاظت سخت افزار، حفاظت اماکن، پلیس فتا، توسعه امنیت
  • علیرضا باقری صفحات 109-144

    اساسا رشد و توسعه هر کشوری به چگونگی ایجاد امنیت گره خورده است. به بیانی دیگر هرگونه توسعه در ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مستلزم توسعه امنیتی می باشد و چنانچه دولت ها بتوانند زیرساخت های مناسبی در حوزه امنیت بوجود آورند، در حوزه های دیگر نیز تصمیمات بهتری اتخاذ می گردد. بخش قابل توجهی از ایجاد امنیت بر عهده سازمان های اطلاعاتی است. این سازمان ها به عنوان نهادهای تاثیرگذار در حوزه های امنیتی وظیفه سنگینی بر عهده دارند و به دلیل حساسیت های موجود در فرآیند اجرای ماموریت، همانند جامعه و بلکه بیشتر از آن در معرض نفوذ و رخنه فرهنگی قراردارند. حساسیت فعالیت های راهبردی در سازمان های اطلاعاتی و وجود نیروی انسانی ارزشمند می طلبد که برنامه ریزی مناسبی در حوزه های فرهنگی برای آن به عمل آید.هدف از پژوهش حاضر تبیین مبانی نظری توسعه فرهنگی و تعمیم آن به سازمان های اطلاعاتی می باشد. در این پژوهش با استفاده از مبانی دینی و دیدگاه های فرهنگی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به ارایه تعاریف فرهنگ، الگوها و ویژگی های آن پرداخته و نقش فرهنگی دولت، مولفه های فرهنگی در سازمان های اطلاعاتی تشریح می گردد، سپس چالش ها، آثار و نتایج برنامه ریزی فرهنگی مطرح و در پایان ضمن نتیجه گیری به ارایه پیشنهادهای لازم پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ، برنامه ریزی فرهنگی، توسعه فرهنگی، سازمان های اطلاعاتی
  • مجتبی انصاریان، جواد منزوی بزرگی صفحات 145-183

    جاسوسی در هر دوره ای از تاریخ با شکل های مختلف وجود داشته است. از زمان شکل گیری اولیه اجتماع تا تشکیل ملت دولت ها بعد از عهدنامه وستفالی 1648میلادی تا زمان امروز که اطلاعات ویژگی مهم عصر حاضر است، جاسوسی در دو فضای عمده یا بر اساس مشاهده و کسب اطلاعات با تکیه بر حواس و خلاقیت انسانی و یا در فضای مجازی و با استفاده از ابزارهای موجود در آن همچون رایانه صورت می گیرد. این پژوهش پس از تشریح مفاهیم و طبقه بندی های مختلف در حوزه جاسوسی، به بررسی قوانین موجود و مرتبط به جاسوسی در حقوق کیفری سنتی و فن آوری اطلاعات و در پایان به ارایه راهبرد و پیشنهاد به منظور کاهش جاسوسی پرداخته است. این پژوهش کاربردی است و ابزارهای جمع آوری اطلاعات از روش های کمی، استفاده از داده های آماری موجود و از روش کیفی، ابزار مطالعه اسناد و متون مدنظر می باشد. در روش پژوهش با توجه به این که در مقاله حاضر برخی مفاهیم تبیین می گردند، روش توصیفی مورد استفاده قرار گرفت و در عین حال به منظور کشف روابط پدیده ها، فرآیندها، موضوعات و بررسی عوامل بروز آن ها از روش تحلیلی نیز استفاده گردید. هدف پژوهش عبارتست از بازشناسی دقیق مفهوم جاسوسی در حقوق ایران و مداقه در حوزه شناخت قانون و مجازات های مدنظر که نتیجه آن آگاهی بخشی به قسمت هایی است که کارکنان آنان در معرض جاسوسی و تهدیدهای مربوط می باشند. به صورت کلی به عنوان نتیجه این پژوهش می توان گفت که آگاهی رسانی در خصوص مواد قانونی و مجازات ها و از طرفی تقویت نظارت ارشادی همراه با نظارت تعقیبی از عوامل مهم کاهش جرم جاسوسی و جرایم مربوط می باشد

    کلیدواژگان: جاسوسی، حقوق کیفری، حقوق فن آوری اطلاعات
|
  • The effective factors on knowledge management development in support staff of NAJA's intelligence and security organization (HEFA NAJA)
    Mahdi Yektaie Page 0

    knowledge is one of the most important and valuable assets of any organization and knowledge management is series of processes that seeks to change patterns of existing knowledge and improve processes that organizational knowledge affect them. Accordingly, organizations are seeking to identify effective factors affecting on knowledge managementdevelopment, so when necessary, exploit from existing data. Therefore, NAJA's intelligence and security organization, according to its essential mission is in need of creating a new environment wherebenefit by manpower and regular and constructive relations that have control over the internal components. The purpose of this study is to identify structural, behavioral and contextual factors, affecting on knowledgemanagementdevelopment.present study according to its goal and form the view point of kind of research is applied and its method is descriptive-survey and has carried out with the purpose of studying the effective factors on knowledgemanagementdevelopment insupport staff of NAJA's intelligence and security organization in 2013 .statistical community of this research includes managers, leaders and experts of staff's area. Statistical community of this research includes managers, leaders and experts of staff's area. In this research, has calculated sample size via Cochran formula that has taken near 100 (one hundred) person from it and presentedquestionnaire with 102 questions for gathering data that confirmed its validity and constancy and with using software SPSS and LESREL with the purpose of clarifying situation of difference and priority of items raised in questionnaire, used from factor analysis tests of Regression, Toki and ranking Friedman test. According to results, there is meaningful relation between structural factors and contextual factors to development knowledge management in staff and has been more attention to structural and contextual factors than behavioral factors. According to this study, in order to development of knowledge in staff, it's necessary to strengthen organizational learning , empowerment, motivation system, human resources, organizational commitment and training, by the way, it҆ s necessary more attention to presented suggestions.

    Keywords: behavioral factors, contextual factors, Structural factors, Knowledge management, knowledge management development
  • Saeid heydarian Pages 17-39

    public security and intelligence police to protection, preservation and survival of Islamic homeland's government. Intellectualshave reachedto this consensusontheresorttointernalself-controlthatone of themost important kindsofself-control is self-security So thatby creatingandinstitutionalizing self-securityculturein employees, anypersonfeelcomprehensiveandpowerful controller factor,so that direct to do right work, constantly and prevent catching staff in the trap of espionage. In this research, has explained importance and necessity of self-security in preventing of espionageand its main purpose was presenting a self-security model in prevention of espionage in personnel of NAJA's security and intelligence police and have answered to study questions based on what are the components of ideological aspect, recognizable and knowledge aspect, ethical and empathetic aspect? And what extent effect on preventing ofespionagein personnel of NAJA's security and intelligence police and have defined self-security, prevention, espionage and similar concepts and have explained about ideological, recognizable, knowledge, ethical and empathetic aspects and components, briefly and has engaged to environmental investigation of self-security, prevention and method's espionage and snags in NAJA's security and intelligence police.Validity and reliability of the questionnaire is ninety five – tenth(95/10) and questionnaire's description and research's method that is descriptive- explanatory have related and questionnaires have gathered in aspect of ideological with 3 components and 15 subcomponents, aspect of recognizable and knowledge 4 components and 14 components, aspect of empathetic and ethical with 2components and 12 component that aspects with Yes and No and components with scores 1 to 5 from very low to very high, respectively and views of 285 people from statistical community, received responses (answers) are descriptive statistics form and producing charts and tables in which 100 percent of the participants have answered Yes to concerned aspects, and have chosen components and subcomponents that are rated from 1 to 5 and the average lowest option 4.28 and higher mean score 4.78 that expressive very high effect of aspects and components that have chosen. Also via the means T-Test, descriptive statistics and via Friedman test, average of rating has distinguished and hypothesis has confirmed.

  • Vahid yadegari, Reza Talaie, Alireza hashemi Pages 41-66

    strategic reports from major telecommunications and Internetcompanies in World show that until 2020, there will be 50 milliard devices connected to the internet and 15 milliard of this amount mobile devices and tablets of this amount will constitute that enable users to be Online access to movies and video clips. Another part of these statistics indicate that mobile networks broadband will cover ninety percent( 90% ) the totalworld's population by the end of this decade. Everyone in every time and place have been covered by internet cover and establishment of virtual society and will remove temporal and geographical limitations that humankind be involvedwith them and cause to many changes completely dissimilar with current situation in areas of social, economic, cultural, educational, trade and security. Virtual society started with basiccommunication elements at the beginningand after the web 1 or content-basedWeb that its instances are radio, television, Internet, printers, e-mail and search engines and its audience is passive; now have advanced to active audience of web 2 means communicative-based web that including web 2.0, podcasts, weblog, wiki, social commerce, social network and mobile community and in future will be web3 or integration fieldWeb, web 4 or connect objects web and finallywill be web 5 orthoughts developmentWebuntil 2020. But what is our relation, with these changes in technology area, audience and society? Undoubtedly, one of the topics of interest for security and disciplinary (law enforcement) agencies, in this metamorphosis movementis directingshape and content changing of traditional crimes to evolved (combination of virtual and traditional) and new crime (only cyber) and appear phenomenon of cybercrimeWhich is developing currently with social, political, financial, security and paramilitary security approaches. In this study have examined the present and future situation of virtual space and moreover haveanalyzed its fields in occurring cybercrime against NAJA̒s staff with futures studies approach.

    Keywords: virtual Community, information technology, cyberspace, cybercrime, police, Futures study
  • Moharram Shaker Pages 67-107

    Studying the role of NAJA's intelligence and security in cyber police's missions considering importance of cyber police's duties that try to carry out its power of prosecution and prevention in subject cyberspace crimes, this police following the development of very high and complex changes in field of information and communication technology need to development with mental health, preservation and credibility simultaneously. cyber police should have the necessary capabilities to create its own security, more than this, but it so happen that cyber police's staff due to easy access to information bank and countersecurity systems intentionally or unintentionally, have attracted to destructive cyber space or there is not the correct and consistent protection of cyber police's software and data, hardware, and equipment and computer places. So what is certain, cyber police in order to fundamental and comprehensive preservation against its mission's treats need to choose targeted security precautions and preparation. Therefore, study's purpose is to investigate the intelligence and security organization's role in developing of security in cyber police's missions. In this study, have been proposed four questions about the protection of (user-software-hardware-places) and also four hypotheses in relation above questions. Present study according to its goal and form the viewpoint of kind of research is applied and its method is descriptive- survey. Gathering data have been achieved with document method and distributing questionnaires with closed five choice questions Likert scale. Statistical community of this research includes 100 person from NAJA's security and intelligence organization and cyber police and after studying subject'stheoretical principles, fulfillment of questionnaires and analysis data through statistical reliable tests (Pearson coefficient) were determined that the role of NAJA's security and intelligence organization in development of security in cyber police'smissions from 5 choices very high, high, medium, low and very low has been very high and according to the results of the chi square test has achieved the highest level by first hypothesis ( protection from cyber police’s computer users). It is necessary with a view to these studies in order to development of security in cyber police’s missions consider the researcher’s suggestions in fifth chapter (examples: to compile appropriate directions, to divided computer-based jobs, to select persons, to examine security authorization, to implement optimal supervisions of software and hardware, security activities to prepare software, to consider security precautions in designing and producing, preparing and purchase, transposition and distribute, to affix hardware, standardize and establishing limit about shuttling and traffic to computer places).

  • Alireza Bagheri Pages 109-144

    Basically, the development of any country is tied to quality of establishing security. In other words, any development in the political, social, cultural and economic aspects requires to security development. If the government can create,appropriate infrastructure in security's field, therefore choose, the better decisions in other areas. A significant part of creating is in charge of intelligence agencies. These organizations as Strategic institution have important duty in security areas and for sensitive nesses in process of mission’ s enforcement , as society and maybe more than it they are against infiltration and cultural cleft. For strategic activities’ sensitiveness in Intelligence organizations and to exist valuable manpower, thus it is need proper planning in cultural areas. The aim of this study is to explain the theoretical foundations of cultural development and its extension to the intelligence agencies. In this study, using the principles of religious and cultural views of Imam Khomeini(PBUH) and the Supreme Leader has engaged in definitions of culture, patterns and their characteristics has explained government's cultural role, and components in intelligence agencies, then has raised challenges, effects and results of cultural planning and in the end has bestir to results and necessary suggestions.

    Keywords: Culture, cultural programming, cultural development, intelligenceagencies
  • Mojtaba ansarian, Javad monzavi Pages 145-183

    formation of community to the formation of nation and states after the Westphalia treaty in 1648 until today time that information is important feature of the present age, spy has been done in two major area, or based on observation and gathering information based on the senses and human creativity or in virtual space and using exist instruments such as computer. This study after explaining about concepts and different categorize in spy area, then has practiced studying exist laws and related to spy in traditional criminal law and information technology law and in end presenting of strategy and suggestion in order to eliminate spy. Present study according to its goals and form the viewpoint of kind of research is applied and its method is descriptive analysis that researcher is trying to clarify it using documentary and library sources. Moreover this research is the application of quantitative methods and tools for data collection, use of statistical data and qualitative methods, study’ tools are reading documents and texts are concerned.The study’ purpose is exact distinguishing of spy’s concept in Iran’s law and considering in area recognize of law and related punishments that its results is to announce to parts that spy and related threats are against staff. Generally, as result of this study can say, announce about law articles and punishments and strengthen indoctrinating supervision besides following supervision are important factors in order to eliminate spy crime and related crimes.

    Keywords: spy, criminal law, IT law